Brandstoflabels & ethanol

Brandstoflabels.jpg
03 oktober 2019

Ethanol & corrosie

Vanaf 1 oktober 2019 wordt E10 op de meeste tankstations verplicht aangeboden. Deze is te herkennen aan de aanduiding/pictogram voor  brandstoffen. De ronde symbolen duiden altijd op benzine, de vierkante symbolen op diesel en de ruitvormige op gas. Behalve E5 zijn er ook de benzine E10 en E85. Het getal staat voor het percentage bio-componenten. Hetzelfde geldt voor diesel.

Waarom bio-ethanol in de brandstof?

Het bijmengen van bio-ethanol zorgt voor een voertuigbrandstof die niet volledig vervaardigd is uit fossiele brandstoffen. Van fossiele brandstoffen is echter  een beperkte hoeveelheid beschikbaar. Met bio-ethanol wil de Europese Unie voertuigbrandstoffen dus verduurzamen. Bij de verbranding van bio-ethanol komt ook circa 40-60% minder CO2 vrij. Maar dit heeft echter ook een keerzijde…

Wat kan dit voor het voertuig betekenen?

E10 benzine bevat minder energie dan benzine zonder ethanol. Dit betekent minder motorvermogen en een hoger brandstofverbruik! Circa 10% van het Nederlandse wagenpark is niet geschikt voor de E10 brandstof. De metalen en kunststof delen van het brandstofsysteem zijn niet bestand tegen de corrosieve eigenschap van bio-ethanol.

Bio-ethanol vermindert daarnaast ook de smerende eigenschap van brandstoffen, waardoor geleidelijk eventuele schades kunnen optreden. Ethanol trekt ook waterdampen aan vanuit de atmosfeer, waardoor het de brandstof mengt met water. Kenmerkend hiervoor is een motor die ruig/ruw loopt.

Om eventuele motorschade tegen te gaan adviseert RMC om een additief aan de getankte brandstof toe te voegen.

RMC Lubricants biedt hiervoor de volgende mogelijkheden:RMC_Product-Hoofdimage_PetrolConditionerPro.png

Met het gebruik van RMC Petrol/Diesel Conditioner Pro kunt u de nadelen van bio-ethanol tegen gaan. De extreme concentratie en de actieve Nanotec® componenten zorgen voor de reiniging, bescherming en smering van het brandstofcircuit (pomp, injectoren, kleppen en verbrandingskamers). Uw motor zal weer optimaal presteren!

 

Controleer altijd of uw auto geschikt is voor brandstoffen met Bio-Ethanol.
U kunt uw dit checken op: www.e10check.nl