Hoe werkt een airconditioning?

airco-auto-schoon-maken.jpg
25 september 2019

Werking van uw aircosysteem

De meeste voertuigen zijn tegenwoordig uitgerust met airconditioning systeem.
Maar wat is de functie van een airconditioning systeem? En hoe werk dit?

Werking airconditioning systeem

Een airco is een complex systeem. In het systeem zit een koudemiddel (R134A) en deze wordt door de pomp, door de motor aangedreven, rondgepompt. Het koudemiddel is gasvormig en wordt door de pomp samengeperst in een condensor, de druk en temperatuur stijgen hierdoor. De condensor is feitelijk een warmtewisselaar, het koudemiddel wordt hier afgekoeld, waardoor deze condenseert en vloeibaar wordt.
Het vloeibare koudemiddel gaat naar de verdamper, waar het koudemiddel gasvormig wordt. Voor het verdampen is warmte nodig. De warmte wordt aan de omgeving onttrokken. De verdamper koelt hierdoor af en de langsstromende lucht naar het interieur daalt. Het koudemiddel gaat vervolgens gasvormig weer terug naar de pomp en de cyclus begint opnieuw.

Verontreiniging

In de verdamper vindt dus verdamping van het koudemiddel plaats, waarvoor warmte noodzakelijk is. De warmte wordt onttrokken aan de behuizing van de verdamper, waardoor deze sterk zal afkoelen. De aangezogen lucht wordt door de koellamellen van de verdamper geleid, waarbij het vocht uit de relatief warme lucht condenseert en de lucht afkoelt. Deze vochtige omgeving is de ideale leefomgeving voor ontwikkeling van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten. Als men de airco inschakelt worden de micro-organismen samen met de koude lucht uw voertuig ingeblazen. Een zeer onaangename lucht wordt hierdoor in uw voertuig verspreid.

Aircoreiniging: ja een noodzakelijk gegeven. Is niet seizoensgebonden. Ons advies: reinig minimaal 2 maal per jaar.

Helaas wordt er in de herfst- en winterperiode minder aandacht besteedt aan het reinigen van een airconditioning systeem. Men heeft het gevoel dat de airco prima functioneert omdat bijvoorbeeld de ont-waseming van een beslagen voorruit wordt verholpen. Vaak komt een klant maar 1 keer per jaar in de garage voor onderhoud. Is dat in het najaar dan is de kans groot dat het aircosysteem niet wordt behandeld tegen gisten, schimmels en bacteriën. Hierdoor is de kans op een onhygiënische, muffe airco aanzienlijk groot.
Vraag expliciet aan uw garagehouder of dealer om minimaal twee afspraken in te plannen voor het reinigen van het airconditionings systeem van uw voertuig. Dan bent u meer zeker beschermt tegen schadelijke micro-organismen.

Het is geen hogere wiskunde om te weten dat een airco zorgt voor koele lucht in de lente en de zomer, maar ook in de herfst en winter is een goed functionerende airco dus erg belangrijk. Een goed werkende airco zorgt ervoor dat beslagen ruiten zo snel mogelijk ontwasemd zijn. Dit verhoogt de veiligheid in grote mate.

Bacteriegroei groter door hogere luchtvochtigheid

Het is dus van belang dat u de airco in uw voertuig minstens 2 keer per jaar, op professionele wijze, laat reinigen. Hierdoor worden bacteriën in de verdamper en de luchtkanalen verwijderd. Bij een hogere luchtvochtigheid is de kans op bacteriegroei het grootst. Denk aan het in uw voertuig stappen met natte kleding of na een wandeling met de hond in het bos.

Een fris en gezond klimaat in uw voertuig

Door het interieur en het gehele airconditioningsysteem te laten reinigen met RMC Airco Foam Treatment wordt voor een fris en gezond klimaat gezorgd waarbij alle inzittenden zich op hun gemak voelen en de chauffeur helder en alert blijft, ook tijdens lange ritten.